Optimalus cholesterolis

Cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, esanti kiekvienoje organizmo ląstelėje. Nors cholesterolis dažnai apibūdinamas kaip mitybos priešas, jis yra gyvybiškai svarbi medžiaga. Cholesterolis gali būti „gerasis“ (didelio tankio lipoproteinai) ir „blogasis“ (mažo tankio lipoproteinai). „Gerasis“ cholesterolis reikalingas lytinių hormonų, tulžies, vitamino D, ląstelių membranų ir nervinio audinio gamybai. „Blogasis“ cholesterolis daro neigiamą įtaką širdies ir kraujagyslių sistemos darbui.

Nors cholesterolį organizmas pasigamina pats, dažnai suvartojamas per didelis jo kiekis. Tai neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių funkcijas. Suprantama, kad organizmui neigiamą įtaką daro „blogojo“ cholesterolio kiekio padidėjimas, kuris gali kisti vartojant riebų gyvulinės kilmės maistą ar gyvenant pasyvų gyvenimo būdą. Sočiosios riebalų rūgštys, esančios gyvulinės kilmės produktuose, didina cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje. Esant dideliam „blogojo“ cholesterolio kiekiui, padidėja rizika vystytis aterosklerozei, turinčios didelę įtaką miokardo infarktui bei smegenų insultui.

Sumažėjus „gerajam“ cholesteroliui ir padidėjus „blogojo“ cholesterolio kiekiui, rekomenduojama vartoti nepakeičiamąsias omega 3 riebalų rūgštis, turinčių didelę koncentraciją EPR ir DHR. Šios medžiagos mažina trigliceridų koncentraciją kraujyje. Mažesnė trigliceridų koncentracija taip pat mažina širdies ligų riziką bei aterosklerozės vystymąsi.

Širdies ir kraujagyslių sistemai, normaliam cholesterolio kiekiui svarbių dokozaheksaeno (DHR) ir eikozapentaeno (EPR) rūgščių yra „Oilevegan“ žuviniuose tauriuosiuose riebaluose. „Oilevegan“ sudėtyje esančios rūgštys, kurių teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250 mg, padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje bei sklandų širdies darbą.

Atgal